2017. szeptember 23.

Szerelem közeli rokonok között

Egy német testvérpár vérfertőző kapcsolata és a nyomában fellángolt vita ismét reflektorfénybe állította e tabujelenséget, amelynek kialakulásáról egyre többet sejtenek a tudósok.

Néhány évtized múlva talán olyan elnézően beszélünk a vérfertőzésről, mint ma a házasságtörésről - vizionálta a német Süddeutsche Zeitung című napilap néhány hete annak kapcsán, hogy jogászok egy csoportja a német büntető törvénykönyv 173., az elsőfokú rokonok közti szexuális kapcsolatot büntető paragrafusának megváltoztatása mellett érvelt. Mindezt elsősorban egy immár négygyermekes szászországi testvérpár védelmében teszik: meg akarják akadályozni, hogy a 29 éves Patrick Stübingnek két év után újra börtönbe kelljen vonulnia, s el akarják érni, hogy három, a törvény értelmében nevelőszülőknek kiadott gyermeküket maguk nevelhessék.


A jogászcsoport egy manapság divatos érvkészlettel operál, azt állítva, hogy az ominózus törvény az állampolgárok alapvető személyiségi jogai közé tartozó szexuális önrendelkezés jogát csorbítja. A jóval népesebb ellentábor viszont elsősorban orvosi szempontokat hangoztat, mondván, hogy az ilyen viszonyból származó utódok között sok szenved örökletes kórban (Stübingék két gyermeke is beteg).

Az eset kapcsán ugyanakkor többen is felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy a testvérpár kicsi korától kezdve külön cseperedett fel. Patrickot édesanyja születése után örökbe adta, s a fiú csak 20 évesen találkozott először húgával, Susan Karolewskivel - kapcsolatuk azóta tart.

Nem először fordul elő, hogy a külön nevelkedett fivérek és nővérek, felnőttkorukban megismerkedve egymással - akár tudatában vannak a rokoni szálaknak találkozásuk pillanatában, akár nem -, heves érzelmeket táplálnak egymás iránt. Brit és amerikai gyámügyi intézmények az ilyesfajta találkozások felénél regisztrálták ezt az akaratlan, az érintetteket (és családjaikat) rendszerint komoly krízisbe sodró jelenséget. Magyarországon már korán feltűnt a kutatóknak, hogy a közös gyerekszoba hiányának nagy jelentősége lehet e kérdésben: Darányi Gyula orvosprofesszor ikrekről szóló, az 1930-as években megjelent könyvében egy ikerpárról és egészséges leányukról írva kiemelte, hogy a testvérek menhelyeken, külön-külön nőttek fel.

"Nem tehetek arról, hogy külön nevelkedtem a húgomtól" - mentegetőzött s méltatlankodott egyszerre az egyik, testvérszerelmesek számára létrehozott önsegítő weboldalon egy Cap néven bejelentkezett amerikai mérnök, célozva arra, hogy ezért nem is szeretheti őt testvéreként. Cap és mások - köztük a portál létrehozója, a témában érintettként könyvet is kiadó amerikai Barbara Gonyo - most abban reménykednek, hogy a német testvérpár esetlegesen törvénymódosítással végződő ügye jogi láncreakciót indíthat be, és kapcsolatukkal nekik sem kellene a börtönt kockáztatniuk.

A felnőttkorban megismerkedő és szenvedélyes viszonyba bonyolódó testvérek eseteire tudósok is felfigyeltek már, s a szakirodalomba adoptálták is a - vérfertőzés és incesztus szavaknál "politikailag korrektebbnek" tűnő - Barbara Gonyo által kreált fogalmat: a genetikai szexuális vonzódást (angolul: genetic sexual attraction). E jelenséget az egyéb szerelmi vonzódásoktól eltérő elemek keltik életre - figyelte meg Maurice Greenberg londoni pszichiáter, aki negyven vérfertőzéses esetet (köztük szülő és kiskorában örökbe adott gyermeke közt ébredő vágyat) vizsgált 1995-ben. A tabuval egy ideig küszködő, ám a vággyal szemben végül alulmaradó résztvevők többnyire arról számoltak be, hogy a másik legnagyobb vonzereje a hozzájuk való elképesztő külső-belső hasonlatosságban rejlett, és azt a sosem tapasztalt érzést keltette bennük, mintha "először néztem volna tükörbe".

"Bár a szexuális együttlétet háromszor olyan intenzívnek élem meg, mint egy normális kapcsolatban, ezt szerintem a szextől független tényezők okozzák. Az igencsak felfokozott érzelmek annak köszönhetőek, hogy újra együtt vagyunk, hogy egyek vagyunk végre. Mint mondják, a vér a legerősebb kötelék" - mondta a 26 éves skót David, aki családjával is szembeszegülve hónapok óta folytat viszonyt 21 éves házas húgával, akivel nemrég találkozott életében először.